FAQ

Hieronder vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over Curaçao. Klik op de vraag om het antwoord te zien.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao?

Tijdsverschil met Nederland: -6 uur tijdens de zomertijd en -5 uur tijdens de wintertijd.

Wat is de officiële taal die gesproken wordt op Curaçao?

De officiële taal die wordt gesproken op Curaçao is het Papiamentu, een Creoolse taal. Over het algemeen spreekt en verstaat iedereen ook goed Nederlands, Engels en Spaans.

Wat is de gemiddelde temperatuur op Curaçao?

De gemiddelde temperatuur op Curaçao is 27 graden Celsius met een constante verkoelende passaatwind. Het zeewater is gemiddeld 25 graden Celsius.

Kent Curaçao een regenseizoen?

Het regenseizoen duurt van oktober tot februari en wordt gekenmerkt door korte, incidentele buien die vaak tegen de avond en/of 's nachts vallen waardoor het overdag aanhoudend zonnig is. Het in de tropen gelegen Curaçao heeft het hele jaar door een warm en zonnig klimaat. Het klimaat is semi-aride, er valt gemiddeld maar 550 millimeter neerslag per jaar.

Kent Curaçao een orkaanseizoen?

Curaçao ligt buiten het orkaangebied.

Wat is de munteenheid van Curaçao?

De officiële munteenheid op Curaçao is de Nederlands-Antilliaanse gulden (afkorting ‘Nafl. of ‘Ang’), maar je kunt zowel met de Antilliaanse gulden als de Amerikaanse dollar betalen. Het prijsniveau op Curaçao ligt hoger dan in Nederland. De winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en hebben een middagpauze van 12.00 tot 14.00 uur.

De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollarkoers. Euro's kun je bij de banken op het eiland omwisselen in Antilliaanse guldens of Amerikaanse dollars. Je kunt met je pinpas geld opnemen uit geldautomaten. Aan deze transacties zijn wel kosten verbonden. Pinnen kan met een pas die voorzien is van het Cirrus-, Plus-, Maestro of Master-/Eurocard-vignet.

Zijn er bootverbindingen tussen de Caribische eilanden?

Er zijn tussen de Caribische eilanden geen bootverbindingen mogelijk. Alles gaat middels vluchten, voornamelijk met de maatschappijen Insel-Air en Tiara.

Hoelang is het vliegen van Nederland naar Curaçao?

Van Amsterdam naar Willemstad, Curaçao is het ruim 9 uur vliegen.

Wat is het verschil met Nederland wat betreft de elektriciteit op Curaçao?

De stroom op Curaçao is 127/120 volt wisselstroom bij 50 hertz. Dit betekent dat niet alle Nederlandse apparaten werken als ze 110 volt stroom aan kunnen. Als uw apparaat een adapter heeft waarop staat dat het 110 volt of 220 volt en 50 hertz of 60 hertz aankan, dan heeft u alleen een adapterplug nodig.

Op Curaçao gebruiken we platte stekkers i.p.v. de ronde in Nederland. Dit houdt in dat de meeste laptops en telefoon-opladers werken met een platte adapter, maar apparaten zoals krultangen en haardrogers niet.

Veel hotels bieden naast 110 volt ook 220 volt stroom aan. U kunt een 220 volt stopcontact over het algemeen herkennen aan dezelfde ronde stekkergaten als in Nederland.

Wat is de toegangscode voor het bellen naar Curaçao?

De internationale toegangscode voor Curaçao is +5999; er zijn geen andere netnummers en alle lokale telefoonnummers bestaan uit zeven cijfers. (met uitzondering van een paar speciale nummers die uit drie of vier cijfers bestaan) Het is tevens mogelijk uw eigen mobiele telefoon te gebruiken, maar over het algemeen is dat erg duur. Voordeliger is het om ter plaatse een prepaidkaart en nummer aan te schaffen voor uw eigen toestel.

Is er goede medische hulp aanwezig?

Via de hotels is een medische arts te raadplegen en er zijn op het eiland diverse medische centra. Het moderne Sint Elizabeth Ziekenhuis is uitstekend geoutilleerd en vanuit elk punt op het eiland binnen 20 minuten bereikbaar. Voor gebruik van medicijnen raden wij u aan een ruime voorraad mee te nemen of uw arts te raadplegen om het recept mee te geven, zodat u het eventueel bij een apotheker op Curaçao kunt halen.

Zijn er faciliteiten voor groepen en incentives/ zakenreizigers?

De zakelijke reizigers kunnen terecht in het World trade center Curaçao voor conferenties, exposities en zaalhuur voor lokaal en/of internationaal gebruik. Het Auditorium van het WTC heeft capaciteit voor 325 bezoekers.

Curaçao staat goed bekend als het gaat om vergaderingen en conferenties. Het eiland leent zicht bij uitstek voor een enerverende incentive van uw bedrijf. Internationale bijeenkomsten, conventies en incentive-toerisme zijn één van de snelste groeiers in de toeristenindustrie.

Waar zijn er wegenkaarten van Curaçao te verkrijgen?

In Nederland zijn deze verkrijgbaar bij de Geografisch boekhandel in Amsterdam, tel. 020-6121901 en bij Interglobe in Utrecht, tel. 030 2340401.

Via www.tourism-curacao.com kunt u ook een wegenkaart bestellen en een digitale versie kunt u vinden op www.curamap.com.

Is Curaçao wel veilig?

Curaçao is over het algemeen veilig. Neem net zoals u thuis gewend bent de normale voorzorgsmaatregelen om uw eigendommen te bewaren. Sluit uw auto en hotelkamer af wanneer u vertrekt. Laat ook geen waardevolle spullen in het zicht liggen en gebruik het kluisje op uw hotelkamer. Laat tassen of koffers nooit onbeheerd achter en neem geen pakjes aan van vreemden...

Is het water uit de kraan drinkbaar?

Sinds 1928 staat op Curaçao een drinkwaterfabriek die schoon drinkwater uit zeewater destilleert. Deze fabriek van Aqualectra is de grootste ontziltingsfabriek ter wereld en levert drinkwater van uitstekende kwaliteit. Het water is zeer zacht , bevat nauwelijks calcium en is volledig chloorvrij. U kunt overal veilig uit de kraan drinken.

Heb je voor Curaçao een visum nodig?

Nee als Nederlander heb je geen visum nodig om op Curaçao te verblijven. (zie ook "Hoe lang mag je als Nederlander op Curaçao verblijven?")

Hoe lang moet het paspoort geldig zijn voor een vakantie op Curaçao?

Officieel moet het paspoort tot minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig zijn.

Hoe lang mag je als Nederlander op Curaçao verblijven?

Nederlanders mogen 6 maanden als toerist verblijven op Curaçao. Indien u langer dan 6 maanden op Curaçao wilt verblijven dient u via de ambassade een visum aan te vragen.

Moet er luchthavenbelasting betaalt worden?

Wanneer u vertrekt dient u aan de vertrekbalie luchthavenbelasting te betalen. Dit geldt alleen wanneer deze kosten niet in uw ticket zijn verrekend. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Curaçao International Airport (www.curacao-airport.com) of uw reisagent.

Is het toegestaan om fooien te geven?

In het geven van fooi bent u helemaal vrij.
Voor bijvoorbeeld de hulp van een kruier op het vliegveld is een fooi van Nafl. 1 per koffer of tas gangbaar en voor taxichauffeurs zo'n 10% van de ritprijs. Restaurants berekenen meestal een standaard servicetoeslag van 10% op de rekening en hotels vaak 12%. Bij de hotelrekening komt nog 5% overheidsbelasting en kan niet tot fooi gerekend worden.

Zijn drugs toegestaan op Curaçao?

Op Curaçao is drugsgebruik absoluut niet toegestaan. Anders dan in Nederland is op Curaçao zelfs het bezit van de geringste hoeveelheid marihuana of een andere drug een zware overtreding. De Curaçaose wet is hierin heel duidelijk en de douanebeambten controleren streng.